9 maart 2018

Bob’s boek: Profit First

Als ondernemer sta je elke keer weer voor een nieuwe uitdaging: Hoe kom je aan klanten? Hoe groei je met je bedrijf? Hoe kun je slimmer ondernemen? …

Ik leerde tijdens mijn ondernemerschap dat het lezen van boeken mij ontzettend veel inzicht geeft en dat het me vaak slimmer laat ondernemen.

De reden waarom ik blog over boeken is om de inzichten die ik op heb gedaan, te delen met jou als ondernemer.

 


Profit First

Het meest recente boek dat ik heb gelezen is ‘Profit First’ geschreven door Mike Michalowicz. Een boek met meerdere belangrijke inzichten, maar degene die me het meeste is bijgebleven is de volgende: “Stel je winst veilig door jezelf eerst te betalen!”

Wat wordt daarmee bedoeld? Veel ondernemers, inclusief mezelf, kijken naar wat er binnenkomt (omzet), wat je moet betalen (kosten) en wat er overblijft (winst), want dat laatste is vaak hetgeen wat je als ondernemer verdient. Dit boek laat zien dat wanneer je dit doet, je altijd eindigt met de restjes…

 
De wet van Parkinson
Dit komt door de wet van Parkinson. Deze wet zegt dat hoe meer je van iets hebt, des te meer je iets gaat gebruiken.

Bijvoorbeeld, heb je 1 week om je huis schoon te maken? Dan doe je er precies 1 week over. Had je maar 4 dagen? Dan was het in 4 dagen gelukt. Nog een leuk voorbeeld: als je tandpasta bijna op is, dan knijp je de tube helemaal plat om er nog iets uit te krijgen. Je gaat namelijk improviseren om toch je tanden te kunnen poetsen. Zodra je een nieuwe tube tandpasta hebt, wat doe je dan? Inderdaad! Een dikke klodder tandpasta op je tandenborstel… Waarom? Omdat je gebruikt wat voorhanden ligt, dat geldt ook voor geld. Dat is de wet van Parkinson.

Dus.. door eerst anderen te betalen i.p.v. jezelf. Krijg je de restjes i.p.v. het gewenste bedrag wat je jezelf wilt toe-eigenen. Profit First leert je een methode om winst veilig te stellen door jezelf eerst te betalen.

 

De 4 principes van Profit First
Deze methode is gebaseerd op de volgende 4 principes die je altijd in je achterhoofd moet houden. Het eten in onderstaande principes is natuurlijk een metafoor voor het geld dat je uitgeeft ;-)

  1. Gebruik kleine borden
  2. Wanneer je van een klein bord eet, krijg je ook minder calorieën binnen. Zorg dus dat je jezelf een kostenlimiet oplegt, zodat je niet oneindig blijft uitgeven.

  3. Eet in een bepaalde volgorde
  4. Als je eerst je groenten opeet, krijg je altijd de juiste voedingsstoffen binnen. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je je volpropt van alles waar je lichaam eigenlijk niets aan heeft. Oftewel: betaal jezelf dus eerst. Zonder jezelf te belonen kun je ook niet voor anderen zorgen.

  5. Ban elke verleiding
  6. Verwijder elke verleiding van de plek waar je eet. Koop geen chips, zodat je niet de verleiding voor jezelf creëert. En ga vooral geen boodschappen doen wanneer je honger hebt, we weten allemaal hoe dat de vorige keer afliep ;-) Zorg er dus voor dat het geld dat je apart zet, niet makkelijk toegankelijk is. Zo voorkom je dat je geld heen en weer blijft boeken.

  7. Zorg voor ritme
  8. Als je wacht met eten totdat je honger hebt, is het te laat. Dan prop jezelf namelijk vol. Het is veel gezonder om gedurende de dag meerdere kleine(re) porties te nemen. In termen van geld: beloon jezelf met salaris en winst op een structurele manier.

Het Profit First systeem
Nu is het tijd om bovenstaande principes toe te gaan passen in de praktijk. Maar hoe werkt dit? Nou, een stuk simpeler dan je denkt! Gebruik simpelweg het welbekende spaarpotjes-systeem. Alleen dit keer heb je geen potjes voor kleding, vakantie en boodschappen, maar voor je salaris, belasting, kosten en winst. Zorg dat elk potje een vast % krijgt van het geld dat er binnen komt en voila! Je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat je geen winst maakt, of dat je de BTW niet kan betalen.

Daarmee krijg je ook nog eens inzicht of je geen onnodige kosten maakt! Hierover gesproken.. Het boek geeft ook nog een paar ontzettend handige tips om een einde te maken aan deze onnodige kosten.

 

Weg met die onnodige kosten!
Tip 1: Download een bankafschrift van voorgaande maanden en geef alle posten die je tegenkomt een van de volgende markeringen: W = WINST, V = VERVANGEN en O = ONNODIG. Alle posten die voor winst zorgen (W) laat je voor wat het is. Met de posten die wellicht door iets beters of goedkopers vervangen kunnen worden (V) ga je direct aan de slag. Alle onnodige (O) posten schrap je meteen.

Tip 2: Stop met het direct betalen van rekeningen en doe het nog maar 2x per maand. Kies bijvoorbeeld de 1e en de 15e van de maand als vaste betaaldagen. Zo creëer je overzicht en ben je minder tijd kwijt aan je administratie.

Tip 3: Vervang je huidige creditcard! Door een nieuwe creditcard aan te vragen moeten alle doorlopende creditcard posten opnieuw worden geverifieerd en zo vermijd je doorlopende kostenposten.

Dus om een lang verhaal kort te maken: je krijgt waar je je op focust, dus focus niet langer op uitgaven, maar op winst.

 

Ben je nieuwsgierig naar het boek? Bestel hem dan hier:

BESTEL HET BOEK

 


Boek, Nieuws, Ondernemerschap

Ook interessant